Mai042017
0

Democratul Vlad Plahotniuc pierde controlul asupra statului capturat, iar organele de drept încep să aibă o anumită autonomie instituțională. Declarația a fost făcută la o conferință de presă la IPN de către vicepreședintele Partidul Politic Mișcarea Populară Antimafie, Daniela Bodrug.

Potrivit Danielei Bodrug, acţiunile Centrului Național Anticorupție de săptămâna trecută, ca urmare a cărora au fost reținuți mai mulți demnitari, printre care și ministrul liberal Iurie Chirinciuc, depășesc cadrul relațiilor dintre Vlad Plahotniuc şi liberalul Mihai Ghimpu, pentru că organele de drept din Republica Moldova colaborează cu instituțiile internaționale atunci când este vorba despre deturnări de fonduri europene. În acest sens, Vlad Plahotniuc a știut foarte bine de la început care va fi soarta lui Mihai Ghimpu şi premeditat l-a împins către fonduri europene prin miniștrii săi și prin funcționarii de la Primărie, prin diferite proiecte, menționează vicepreședintele Antimafie.

Daniela Bodrug susţine că reținerile și apoi arestările de săptămâna trecută nu au nicio legătură cu schimbarea sistemului electoral proporțional în sistem uninominal, părere care se inoculează în spațiul public. Pretextul sistemului uninominal ar fi doar o stratagemă, bătălia se dă pentru crearea unei fabrici de deputați care va fi sub controlul lui Vlad Plahotniuc.

„În urma arestărilor de săptămâna trecută, Dorin Chirtoacă (primarul de Chișinău, prim-vicepreședintele PL, n.r.) are toate șansele să nu-şi ducă mandatul până la capăt, nu din cauza demisiei prin referendum. El este în căutarea căilor de retragere de la Primărie. Astfel, Vladimir Plahotniuc trage foloasele sale politice datorită lui Mihai Ghimpu. Plahotniuc va pune omul lui interimar la Primărie, care va controla electoratul din capitală”, a adăugat Daniela Bodrug.

Vicepreședintele Antimafie susține că Vlad Plahotniuc mai are un instrument cu care poate opera, este vorba de tergiversarea sau, după caz, de grăbirea cercetării în cadrul dosarelor penale, în funcție de interesele pe care le are. El pregătește alte partide de dreapta pentru a înlocui Partidul Liberal, cum ar fi partidul lui Anatol Şalaru. În timp ce stânga eșichierului politic este suficient consolidată, avându-l în frunte pe Igor Dodon, care este controlat direct de Vlad Plahotniuc, spune Daniela Bodrug.

Totodată, Antimafie califică retragerea Lilianei Palihovici din Parlament şi din funcția publică deținută drept un act de lașitate publică. Daniela Bodrug afirmă că, retrăgându-se din legislativ, fosta liberal-democrată știe că va fi înlocuită de o persoană din rândurile deputaților vânduți lui Plahotniuc.

Sursa: ipn.md