Iun012017
0

Liderul Partidului Politic Mișcarea Populară Antimafie, Sergiu Mocanu, susține că în unele structuri de stat, în special în cadrul Centrului Național Anticorupție și Procuratura Anticorupție (PA), se atestă o anumită autonomie instituțională. Totuși, în opinia sa, liderul Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc mai reușește să dețină controlul asupra conducerii acestor instituții, dar nu reușește să ajungă la ofițerii de urmărire penală și la procurorii care își fac onest meseria.


Într-o conferință de presă la IPN, Sergiu Mocanu a declarat că organele de drept din Republica Moldova, în special CNA și PA, sunt concentrate pe lupta cu mafia și în aceste instituții au început să acționeze instrumente europene. Potrivit lui, singurii parteneri ai Occidentului sunt acei ofițeri de urmărire penală și procurori care, asumându-și riscul să rămână pe drumuri, își fac meseria onest.


Potrivit lui Sergiu Mocanu, Vlad Plahotniuc încearcă să zădărnicească activitatea CNA și PA și încă mai coordonează anumite dosare, „mai are acces la butoane”. „Poate porni dosarele care stau la murat, dar nu le mai poate opri”. De asemenea, democratul ar încerca să îmbrace agenda lui politică pe agenda organelor de drept. Liderul Mișcării Antimafie mai spune că Plahotniuc mai are pârghii prin intermediul judecătorilor corupți ca să plaseze persoane în arest sau în arest la domiciliu.

În altă ordine de idei, Sergiu Mocanu s-a referit la inițiativele de modificare a sistemului electoral, menționând că Vlad Plahotniuc și-a propus și a reușit prin astfel să se legifereze în calitate de lider politic.

Politicianul a mai menționat că „tandemul Plahotniuc-Dodon” este un fals, pentru că de fapt Plahotniuc are dosare împotriva lui Igor Dodon și în opinia sa, după șirul de rețineri – Chirtoacă, Lucinschi etc., urmează Igor Dodon.

Sursa: ipn.md