Iun012017
0

Liderul Partidului Mişcarea Populară Antimafie, Sergiu Mocanu, susţine că în unele structuri de stat, în special în cadrul CNA şi Procuratura Anticorupţie (PA), se atestă o anumită autonomie instituţională. În opinia sa, Vlad Plahotniuc mai reuşeşte să deţină controlul asupra conducerii acestor instituţii, dar nu reuşeşte să ajungă la ofiţerii de urmărire penală şi la procurorii care îşi fac onest meseria, transmite IPN.

Sergiu Mocanu a declarat, în cardrul unei conferinţe de presă, că organele de drept din Republica Moldova, în special CNA şi PA, sunt concentrate pe lupta cu mafia şi în aceste instituţii au început să acţioneze instrumente europene. Potrivit lui, singurii parteneri ai Occidentului sunt acei ofiţeri de urmărire penală şi procurori care, asumându-şi riscul să rămână pe drumuri, îşi fac meseria onest.

De asemenea, el consideră că dosarele penale intentate pe numele lui Chiril Lucinschi şi Dorin Chirtoacă, dar şi alţii ar fi „dosare reale, cu fapte reale în spatele lor, cu acte de corupţie inimaginabile”.

Potrivit lui Sergiu Mocanu, Vlad Plahotniuc încearcă să zădărnicească activitatea CNA şi PA şi încă mai coordonează anumite dosare, „mai are acces la butoane”. „Poate porni dosarele care stau la murat, dar nu le mai poate opri”, precizând că Moldova încă rămâne un stat capturat de Plahotniuc.

„De aceea partenerii lui politici ajung acum pe mâna organelor de drept (...) sigur că Plahotniuc reuşeşte prin judecătorii corupţi să-l scoată pe unu din arest la domiciliu, să-l bage pe altul în arest la domiciliu (...) numai că eliberarea lui Dorin Chirtoacă în arest preventiv nu este tocmai acţiunea lui Plahotniuc”, a subliniat Mocanu.

În altă ordine de idei, Sergiu Mocanu s-a referit la iniţiativele de modificare a sistemului electoral, menţionând că Vlad Plahotniuc şi-a propus să se legifereze în calitate de lider politic atunci când a anunţat despre iniţiativa de schimbare a sistemului electoral şi că i-ar fi reuşit acest lucru, din cauza opoziţiei care s-ar fi lansat în agenda respectivă propusă de Plahotniuc.

Politicianul a mai menţionat că „tandemul Plahotniuc-Dodon” este un fals, pentru că de fapt Plahotniuc are dosare împotriva lui Igor Dodon şi în opinia sa, după şirul de reţineri – Chirtoacă, Lucinschi etc., urmează Igor Dodon.

Sursa: adevarul.ro